Två omtumlande månader

I dag är det två månader sedan det där vidriga dygnet på Danderyd. Två månader sen den värsta smärtan och maktlösheten och uppgivenheten jag har känt i mitt liv. Två månader sedan Elliot äntligen kom till oss.
Jo, jag kan säga så nu. Äntligen. För nu vill jag att han ska vara här hos oss. Det ville jag inte för ett tag sedan. Det låter hemskt att säga det, men så var det.
Men nu vill jag det, och det är det viktigaste.
 
Det har varit två omtumlande månader.
Elliot har gått från ett litet nyfött knyte med hett temprament till en skitgosig liten bebis med hett temprament.
Han ligger gärna och sprattlar och sparkar med sina små fötter, ler så hela ansiktet spricker upp när jag ler mot honom, attackerar honom med pussar eller låter som Chewbacka. För då låter jag som Elliot.
Han kan lyfta huvudet jättehögt, dras upp i sittande, vända sig från mage till rygg och har blivit kittlig under armarna.
Han kan, om han är på rätt humör, åka i vagnen och vara vaken och nöjd, men trivs bäst hos mamma eller pappa. Fast oftast bara mamma, speciellt när han är trött.
Han älskar att lyssna på musik, när jag sjunger för honom och att dansa med pappa. Han tycker det är rätt najs att bada men blir skitsur när han ska torkas och det är kallt. Och han protesterar fortfarande högljutt när han inte får som han vill.
 
Och jag har gått från att vara ett ständigt gråtande, bebischockat nervvrak till en ganska cool och belåten mamma.
Det är fortfarande frustrerande att inte kunna kissa när man själv vill, och i bland på kvällarna blir jag galen på hans gnäll, när jag också är trött.
 
Men så kommer jag på att jag faktiskt har världens coolaste bebis (som just nu ligger nöjd och tittar på sitt babygym och sprattlar med benen - det är ju ett gym, då måste man gymnastisera) och att den här jobbiga tiden förhoppningsvis är ganska kort. Sen kommer det nya faser och nya tillfällen att gråta. Men det tar vi när det kommer.
 
På lördag ska jag fira våra två månader med att lämna Elliot hemma med pappan, och prova vin med min vinklubb. Är så pepp på detta att det inte finns någon hejd.

Världens godaste taco

Fish tacon i all ära, men carnita är baskemej världens godaste fyllning i en taco. Jag vill äta carnita varje dag, resten av mitt liv. Och vem är då jag att inte ge receptet på denna gudomliga rätt?
 
Carnita är alltså långkokt fläskfilé som har marinerats och kokats i marinad och coca cola till en mör och kladdig kötthög. Så otroligt smaskigt att det finns inte. Och det kan verka krångligt, men det sköter sig av sig själv rätt mycket och är SÅ värt besväret.
Jag vill dock höja ett varningens finger. När du väl har smakat det här kommer du aldrig vilja äta fredagsmystacos igen.
 
För ca fyra personer.
 
1 kg fläskkarré utan ben
1,5 msk paprikapulver
0,5 tsk cayennepeppar
0,5 tsk vitpeppar
0,5 msk svartpeppar
0,5 msk vitlökspulver
0,5 msk chilipulver
1 msk oregano
0,5 msk salt
1 lime
1 apelsin
1 msk kinesisk soya
1 tsk spiskummin
5 vitlöksklyftor
0,5 liter coca-cola (ej light)
  • Blanda samman paprikapulver, cayennepeppar,  vit- och svartpeppar, vitlökspulver, chilipulver, oregano och salt. 
  • Skär köttet i små tärningar, ca 1x1 cm. Massera in köttet med kryddblandningen.
  • Pressa över saften av lime och apelsin, häll i soya och spiskummin. Finhacka vitlöken och låt marinera minst en timme men gärna ett eller två dygn.
  • Lyft upp köttet ur marinaden (spara marinaden) och stek köttet. Häll på marinaden igen när köttet fått färg. Häll på coca-cola så det täcker köttet. Låt koka under locka i minst två timmar. Fyll på med mer cola om det behövs. 
  • Ta av locket och koka bort vätskan så det blir en kletig, trådig massa.
När det är klart äter man det direkt eller värmer upp lite lätt när det är middagsdags.
Man äter med små tortillabröd, hemgjord guacamole, gräddfil, massa koriander och mangosalsan här nedanför. Yum!
 
1 mango

En halv rödlök

Färsk koriander

Limejuice

1 röd chili MED kärnor

Salt

Gör så här: Finhacka ingredienserna och blanda samman i en skål. Servera kall.

vikankalladetmittliv

eller i alla fall ett försök till det

RSS 2.0