En känsla av tomhet

Så vaknar vi upp dagen efter valdagen. Dagen efter över 700 000 svenskar valt att rösta på Sverigedemokraterna. 
De har inte blundat, stuckit huvudet i sanden, utan gjort ett medvetet val. 
Det får mig att må illa. 
Tanken på segerrusiga Sverigedemokrater får mig att må illa. 

Hur ska jag förklara för min son att så många i vårt land har värderingar jag inte önskar att min värsta fiende hade? 
Hur ska jag förklara att han växer upp i ett iskallt Sverige där många människor nu är rädda. 

Jag borde känna mig glad eftersom vi har fått ett regeringsskifte, men jag känner bara tomhet. 
Hur ska Stefan Löfvén kunna hitta en lösning i den här soppan? 
Jag röstade rött, men känner mig just nu orolig. Jag hoppas att de kan lägga prestigen åt sidan och hitta lösningar, mellan blocken om det är vad som krävs, för att stoppa de iskalla och onda krafterna. Inte vägra samarbete. De måste sluta blunda och stoppa huvudet i sanden och i stället agera. För ett bättre Sverige. För min son, deras barn, dina barn. För de som behöver vår hjälp, som likt oss har en tro på ett varmt och solidariskt Sverige. 

Jag kommer inte att ge upp. Jag tänker att fortsätta lära min son värme och medkänsla. 
Men just i dag känns det bara tomt. Och kallt. 


Kommentarer
simpan

Jo, det är hemskt. Att de fick hela 13 procent i valet var en överraskning även för mig.

Men samtidigt viktigt att komma ihåg att många som röstar på SD nog inte är rasister utan snarare missnöjda med utvecklingen och köper kanske SD:s problembeskrivning, där invandringen är den enda och enskilda sak som går att beskylla för så mycket. Eller så är de trötta på en integrationspolitik som kunde varit bättre.

Jag tycker själv att Sverige känns kallt ibland, och det är trist att samhället tycks glida isär så mycket. Min stad är rätt segregerad och i somras var det till och med gängstrider här, som du kanske läst om. Han som blev skjuten bodde i "mitt" område och när jag cyklat till centrum de senaste veckorna har jag sett en liten minnesplats som några anhöriga har gjort och påminns. Det är tråkigt att vissa från dessa områden hamnar i kriminella gäng för att de kanske inte ser någon annan väg framåt eller saknar annan gemenskap. Och så gör det att området känns lite mer otryggt. I vintras var det en skottlossning här mellan de där gängen också.

Jag hoppas att den gamla fina sloganen "Alla ska med" får gälla och att arbetslösheten kan gå ner så att folk känner större hopp. Samt att det byggs mer bostäder också, gärna fler hyresrätter så att det inte blir så uppdelat mellan fattiga och rika i olika områden. På det sättet får SD förhoppningsvis inte utrymme för sin problembeskrivning eller grogrund för att växa och locka till sig uppgivna väljare. Allt hänger ihop, tror jag.

Samtidigt är det också viktigt att komma ihåg, oavsett politik, att det kanske viktigaste valet som var och en av oss kan göra varje dag är hur vi väljer att bemöta andra. Det viktigaste valet gör vi kanske i våra egna hjärtan. Det låter nog lite sentimentalt men det var inte jag som sa det först. Hörde det på en konsert en gång.

2014-09-15 @ 12:33:07


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

vikankalladetmittliv

eller i alla fall ett försök till det

RSS 2.0